OGRÄSRENSNING

Överallt tränger det fram – i perennrabatten, grönsakslandet, grusgångarna, ja på alla ställen där du minst önskar och anar det. När du väl rensat rent en yta dröjer det inte länge innan den återigen kryllar av allsköns oönskade ogräs. Och värst är det under sommarmånaderna. Ogräsrensningen är ett arbete som aldrig tar slut. Varför inte lämna över den värsta ogräsrensningen till oss?

VI HAR VÄXTKUNSKAP

Det är viktigt att ha en bred kunskap om växter när man rensar ogräs. Vi har kunskap om vilka växter som ska sparas i en rabatt och vad som bör betraktas som ogräs och rensas bort. Vi är också noggranna med att gräva upp ogräsrötterna när vi rensar.

NÄR RENSAR VI?

Det är bra att börja med ogräsrensning så tidigt som möjligt. Redan i februari-mars om vädret tillåter. I och med att tillväxten inte har börjat komma igång riktigt så är det lättare att hålla ogräset i schack sedan på våren när ogräset börjar att sätta fart på riktigt.

En annan möjlighet är också att man rensar så sent som möjligt i slutet på året, för att underlätta arbetet kommande vår. Vi gräver gärna upp rotogräset så att vi får med oss hela roten. Fröogräset är bra att rensa bort innan det blommar.

Vi rekommenderar ogräsrensning i ett intervall om varannan eller var 3:e vecka från april-november. Ju oftare rensningen sker, desto större chans har prydnadsväxterna att växa till sig.

Vi är noga med att rensa ordentligt mellan buskar och även i växterna där det finns ogräs. I dessa fall använder vi oss av en liten trädgårdsspade eller rycker för hand för att inte förstöra växterna.

ROTOGRÄS – KVICKROT, KIRSKÅL & ÅKERFRÄKEN

När det kommer till rotogräs, t.ex. kvickrot, kirskål och åkerfräken, är det emellertid nästintill omöjligt att få upp hela rotsystemet, och minsta rotstycke kan ge upphov till nya skott. Om du har mycket rotogräs i din trädgård så rekommenderar vi, efter rensningen, att förebygga med markduk och täckbark.

VÄXTER SPRIDER SIG

Växter som har benägenhet att ta över hela rabatten eller sprider sig överallt där man inte vill ha dem rensas bort till i den mån som man vill ha kvar, men alltid i samförstånd med kunden. Sådana växter kan exempelvis vara myntor, daggkåpa, flocknäva, bergenia, japanska lyktor, astrar, lammöron och annat som kan sprida sig ohämmat.